Cercetări în Istoria Propagandei Comuniste despre Iisus

Cercetări în Istoria Propagandei Comuniste despre Iisus May 9, 2019

Sper ca majoritatea cititorilor blogului meu (care nu stiu limba romana) sa-mi ierte acest interludiu romanesc. Acest mesaj este pentru voi care intelegeti romaneste si va rog pentru ajutorul vostru. Incep cu povestirea unei intamplari. In perioada in care am locuit in Romania, am vizitat anticariatele de cate ori am avut ocazia. O data (cred ca la Sibiu) am intrat intr-un anticariat care avea ceva carti despre religie de pe vremea perioadeicomuniste. Mi s-au parut interesante dar ciudate, prezentandu-l pe Isus ca pe o persoana pur mitologica cu trasaturi si caracteristice preluate de la persoane si zei mitologice anterioare. Atunci nu am prevazut nici o ocazie in care as avea nevoie de propaganda comunista de genul acesta si astfel am lasat cartile respective pe raft si nu le-am cumparat.

 

Acum, imi pare rau pentru acea decizie.

 

De atunci, intre vorbitorii de limba engleza, ideea aceasta din propaganda comunista a devenit foarte populara in comunitatile ateilor de pe internet. Ar fi cazul ca sa scrie cineva (fie eu, fie altii) o istorie a acestei idei care include legatura cu cruciada impotriva crestinismului din perioada razboiului rece.

Eu as incepe acest proiect, insa am intimpinat o problema. Nu am acces la cartile necesare, din cauza greselii facute cu multi ani inainte intr-un anticariat in Romania.

Nu am scris acest post de blog doar ca sa va sfatuiesc sa nu faceti aceeasi greseala. Sper ca cineva dintre rudele si prietenii mei din Romania, sau dintre prietenii si cunostiintele voastre, sa aiba ceva carti de genul acesta, sau sa ma indrumati unde le-as putea gasi, fie intr-o biblioteca, fie intr-un anticariat, fie intr-o colectie personala. Mi-ar fi suficient doarsa fotografiati paginile relevante despre Isus si sa mi-le trimeteti in forma de pdf, jpeg, sau ceva asemanator. Ar fi bine daca se poate sa includeti si informatiile necesare bibliografice impreuna cu pozele paginilor, ca sa stiu de unde provin. Altfel nu voi putea cita aceste surse daca voi scrie ceva pe aceasta tema.

Exista si articole relevante, care s-au publicat in jurnale academice ca de exemplu Revista de Filozofie. Sper sa pot face rost de articolele respective – data voi putea gasi macar continutul undeva. Cateva rezultate potential interesante apar daca caut in Google Books, insa doar in “snippet view” care nu-mi da nici numele autorului nici titlul articoluli. Sper ca acestea sa le gasesc intr-o biblioteca undeva in Romania, daca nu fac rost de ele cumva aici in SUA. Carti relevante, insa, prezinta alte probleme, pentru ca nu tin minte detaliile cartii pe care am gasit-o atunci si de asemenea nu gasesc rezultate in carti in Google Books cand introduc aceleasi cuvinte (desi “books” este chiar in titlul site-ului!).

Daca cineva are vreun sfat – un autor, un titlu, o biblioteca unde credeti ca merita sa caut, va fi un mare ajutor.

Va multumesc anticipat pentru ajutorul vostru!

 

(We now return you to your regularly scheduled program…)

 

"Moses was so humble that he wrote about himself that he was the humblest man ..."

Tampering with the Words of the ..."
"I share your concern, very deeply. I take your point about blatant lies as compared ..."

Christians and Internet Rumors
"Then let me be clearer. These sites have been infected with Trump hatred all through ..."

Christians and Internet Rumors
"He is a humble man. He is the transcriber. God's acts is a mystery to ..."

Tampering with the Words of the ..."

Browse Our Archives